GRUP DE DANSES SANT JORDI D'ALCOI

Última modificaciò: 27 de juliol de 1997

Eres la persona People


Som un grup que va nàixer a la meitat del 1989. La nostra presentació la vam fer al Centre Cultural d'Alcoi el dia 26 de Gener de 1990. El constituïm al voltant de quaranta persones, la majoria de les quals ja teníem experiència folklòrica sobrada en altres col.lectius. Ens vam unir amb l'objectiu d'investigar la indumentària, música, balls, cançons, danses tradicionals i costums dels segles XVIII i XIX a l'antic Regne de València.

Presentació del Grup

És per això que el nostre vestuari, tant d'hivern, de treball, com de festa, d'home i de dona és dels segles esmentats. Usem materials com el cotó, la llana i la seda per a la seva confecció.. Tota aquesta indumentària ha estat recuperada gràcies a les investigacions fetes als arxius, biblioteques, museus i les peces originals a les què hem tingut accés. En les nostres actuacions sempre utilitzem els instruments característics de l'època i de la zona, com ara, la dolçaina, el tabalet, la rondalla de corda i, en les peces que així ho requereixen (boleros ...), la flauta barroca. Els balls del segle XIX (polques, masurques, valsos, rigodons ...) els interpretem amb banda de música i sempre amb la indumentària adequada, que és la nostra gran preocupació.

Hem fet diverses exposicions d'indumentària: una, d'indumentària en general, amb més de tres-centes peces diferents classificades, una altra de fotografia, que anava des del 1865 a 1930 i, l'última, va ser monogràfica i dedicada als mocadors per al coll dels segles XVIII i XIX. Vam aconseguir de reunir-ne 111, els quals vam catalogar en un llibre que edità el grup i que es va confeccionar expressament per a aquesta exposició.També hem fet exposicions monogràfiques dedicades a les joguines, al vestits de batejar, als gegants etc.

Actuació a la Torre de les Maçanes

El nostre repertori és molt extens. Actualment es compon d'unes 60 peces aproximadament, entre balls i danses. Estem molt orgullosos d'haver-ne recuperat algunes de l'oblit , com són: el Ball de Velles, la Safanoria i la Dansà, d'Alcoi, la Jota de l'agulleta i la dansà de la Torre de les Maçanes, el Ball dels Llancers, del Segle XIX.

Fem una menció especial de les danses tradicionals del Corpus, que vam traure al carrer l'any 1990, després de més de 250 anys de ser en l'oblit, com són: -el Ball de Nanos d'Alcoi, d'una gran vistositat, recuperat gràcies a Benedicto Ripoll, dolçainer d'Alcoi, de 92 anys, que ens va ensenyar a ballar-lo i a tocar-lo.

El nostre benvolgut Benedicto Ripoll "Dolçainer d'Alcoi"

Som un dels poquets grups de danses del nostre país Valencià que disposem de nanos i gegants propis.

Nanos d'Alcoi

També tenim sis nanos, que daten ( igual que els gegants) dels anys vint , recuperats i restaurats, i són, el iaio i la iaia, el negre, el turc, la xinesa i l'india. -la Danseta del Corpus -els Ball dels Bastonets i de les Planxes, dels Arquets, de les Vetetes, de la Magrana.

Ball de la Moma

L'any 1993, hem incorporat a la Processó del Corpus el Ball de la Moma, una dansa ritual en la qual la Moma, vestida tota de blanc, representa la virtut. Aquesta manté una lluita amb els Momos, que són els set pecats capitals.

Dansa del Paloteig -Processó del Jesuset del Miracle

Al gener de 1993, hem recuperat les danses rituals dins de la Processó del Jesuset del Miracle, que està considerat el segon Corpus alcoià. Hi vam traure al carrer les mateixes danses que s'havien ballat l'any 1768, Ball de Velles d'Alcoi, un ball de xiquetes i un ball de paloteig , per a la qual cosa vam extraure les dades necessàries del nostre riquíssim arxiu històric (si en alguna cosa estem vertaderament obsessionats és en la puresa i l'autenticitat de tot allò que fem).

Albocasser 12 de Agost de 1995

Hem recorregut tot el País Valencià, animant festes patronals, de carrer, actuacions en entaulats, en teatres, en Entrades de Moros i Cristians, etc. i també hem visitat moltes poblacions de la resta de l'Estat espanyol, en les quals hem mostrat la nostra forma respectuosa i seriosa d'entendre la tradició que ens ha estat transmesa.

Almudaina 20 d' Agost de 1993

Volem destacar la nostra participació en:

-el IX Festival de Danses de l'antiga Corona d'Aragó (celebrada a Castelló de la Plana).

-la I Muestra folklòrica de los pueblos de España (a Langreo, Astúries)

-el IV Festival de la Rosa del Azafrán (a Albacete)

- la III Muestra folclòrica, a Miño (A Corunya)

-la VIII Muestra de Música y Baile Tradicional de Alberca de las Torres (Murcia)

Roger i Saurina Gegants d' Alcoi a Lloret de Mar el 15 de novembre 1992

-la II Trobada de gegants (a Lloret de Mar)

-la CVII Cavalcada dels Reis Mags, a la nostra ciutat (és la cavalcada més antiga d'Espanya), en la qual vam representant el Rei Baltasar.

-La Muestra de baile tradicional, amb motiu de les festes del Dos de Maig de la Comunitat de Madrid, celebrada a Alcalá de Henares.

-el VIII Festival das Letras Galegas, a Domaio (Pontevedra)

-el I Festival de Sant Pere, al Grau de Castelló

-el X Aniversari dels Gegants de Sant Julià de Lòria (Principat d'Andorra)

Roger i Saurina, Gegants d'Alcoi als carrers de Granollers

-el Festival de la Festa Major de Granollers (Barcelona)

Sant Carles de la Ràpita

-el VIII Festival de Sant Carles de la Ràpita (Tarragona).

- danses del Corpus en La Garriga (Barcelona)

- festa major de La Roca del Valles (Barcelona)

Al-Azraq i Jaume I a Villefranche de Comfrens

-fira costumista a Villefranche de Comfrens (França)

Els nostres dolçainers a l'actuació a Saragossa

-Festival folklòric a Saragossa, organitzat pel Grup Xinglar (Saragossa)

-festes tradicionals de Vacarisses (Barcelona)

-festes populars a Sestao (País Basc)

- festival folklòric a Conca

- Trobada de gegants al Masnou (Catanlunya)

A més, estem organitzat Trobades de Gegants al País Valencià, vam celebrar la Ia d'Alcoi el día13 de juny de 1993, amb motiu del bateig dels nostres gegants Roger de Lòria i Na Saurina d'Entença, primers senyors d'Alcoi, a la qual assistiren 28 gegants de Catalunya i del País Valencià.

Primera Trobada de nanos i Gegants a Alcoi, 13 de Juny de 1993

A més, enguany dins de la nostra VII Quinzena cultural hem comptat amb la visita del Grup de danses del pais Basc Daneratako Danok; i hem fet la V Trobada de Gegants i Nanos d'Alcoi, que va ser retransmitida en directe per Canal 9 T Valenciana.

Presentació de la cassete

L'1 de desembre de 1993 vam presentar, al Centre Cultural d'Alcoi, una cassette que vam enregistrar amb totes les peces musicals que hem recuperat de l'oblit, titulada "Retrobem els nostres costums,"

El nostre butlletí Dos o Tres Fulls

i un butlletí cultural gratuït dedicat al mon que ens envolta de periodicitat semestral ( anem per el núm. 5).

Indumentária de llana

I també fem un programa de ràdio tots els divendres (des de fa 5 anys) a Radio Alcoi, per a difondre el mon de les tradicions i de la cultura popular. A més hem publicat innobrables articles sobre les tradicions populars en periodics i revistes.

Teatre Prinipal d' Alcoi

El 22 d'Abril de 1994, i amb motiu de la Capitania cristiana per la fila "Alcodianos" vam presentar dos gegants nous de 4,80 metres d'alçada i més de 80 kg. de pes, són el rei En Jaume I el Conqueridor, i el cabdill moro Al-Azraq, que va morir a les portes d'Alcoi l'any 1276. Aquestos van acompanyats de 12 nanos, sis moros i sis cristians, que son el seu exèrcit i lluiten en una dansa guerra especial per a ells.

El nostre gegant Jaume I i el seu exercit a la plaça d'Espanya d'Alcoi

També i al 29 de gener de 1995, vam traure al carrer, com ja es feia a Alcoi al 1552 en la processó del Jesuset del Miracle la Cucafera la qual hem reproduint fidelment de la documentació original. És molt important per a tots nosaltres poder mostrar el nostre treball davant de tots vostès, ja que la nostra única preocupació és la recuperació i difusió del nostre patrimoni cultural.

La cucafera als carrers d'Alcoi

En les festes d'Alcoi del any 1995, vam recuperar de l'oblit el ball de Cavallets per a la filà Barbares. Aquestos balls no es ballaven des de l'any 1926.

Ball dels cavallets a la plaça d'Espanya d'Alcoi

L'any 1997, i per acompanyar al Banderer de la filà Barbaresc a les festes de Moros i Cristians d'Alcoi, hem recuperat un ball de banderes, perdut ja feia molt de temps a la nostra ciutat.Hem composat una preciosa tonada tocada amb dolçaina i tabal anomenada "Behesghar", i al seu só fem un agermanament entre els pobles barbarescs i turcs.

Ball de banderes a l'entrada de moros d'Alcoi 1997

PROPERES ACTUACIONS:

Data Població Lloc Hora Amb motiu de
23/6/97 Alcoi Viaducte 20:00 h Dia del Ros
29/6/97 Novelda per els càrrers principals 10:00 matí Trobada de Gegants
4-5-6/7/97 Ondara Tots els dies Fira tradicional
27/7/97 La Torre de les Maçanes Pati de les escoles 20:00 h Festes patronals
2/08/97 Elx Parc Municipal 22:00 h Elecció Reina de les festes
3/08/97 Almoradi Plaza de la Constitucion 13:30 h
4/08/97 Famorca Plaça 21:30 h Festes patronals a Sant Gaetà
15/08/97 Alcoi Preventori Mariola 18:00 h Festes Patronals
16/08/97 Sella
17/08/97 Benasau Plaça Festes Patronals
24/08/97 Confrides
30/08/97 Agullent Festes Patronals
31/08/97 Lorxa Anfiteatre 19:30 h Festes Patronals
6/09/97 Alcoi Parc el Romeral 20:00 h Festes del barri
7/09/97 El Fondó dels Frares 19:30 h Festa a la Verge
13/07/97 Alcoi Plaça de Dins 20:00 h Festes del barri del centre
27/09/97 Benifallim Plaça Festes patronals a Sant Miquel
4/10/97 Alcoi Barri de San Roc 20:00 h Probessó
12/10/97 El Campello Entrada de Cristians 18:00 h Festes patronals
8/11/97 Castelló de la Plana Trobada de gegants Festes a la Verge del Lledó
23/11/97 Sant Vicent del Raspeig Trobada de Gegants


Tenim montages especials per a les Festes de Moros i Cristians, hem fet actuacions a moltes poblacions en les seues festes, L'Olleria, Crevillent, El Campello, Teulada, Cocentaina, Alacant, València, Sant Vicent del Raspeig, Bocairent, Algemesí, etc. Tenim un montage per a moros que es el Ball de les Banderes, i per als Cristians els balls dels nanos i gegants i les Danses Populars.

El Grup de danses Sant Jordi d'Alcoi està inclós dins de la campanya de la Conselleria de Cultura Danses 97. Si esteu interessats en alguna de les nostres activitats us podeu posar en contacte amb l'entitat en la nostra adreça, carrer del Bisbe Orberà, 7 - 03801 - Alcoi o als telèfons 96 - 6522049 o al mòbil 908 - 365406 o a la adreça electrònica mes avall indicada.

Si vols posarte en contacte amb nosaltres envia un mail a l'adreça:

filfoto@arrakis.es